ABS Jets podpořila dětský letecký tábor

Děti z Domu dětí a mládeže Kamarád Třemošná v České republice strávily neobyčejný týden na táboře na letišti Aeroklubu Plasy. Nejenže zde měly mimořádnou příležitost vyzkoušet si život vojenských pilotů za 2. světové války, ale proletěly se také unikátními historickými letadly. Partnerem akce je společnost ABS Jets, přední český provozovatel letadel kategorie Business Jet.

Šedesát dětí mohlo okusit každodenní rutinu válečných pilotů ze známých československých stíhacích perutí 310, 311, 312 a 313, kteří se účastnili vzdušných bojů za 2. světové války.

Děti absolvovaly podobný každodenní program jako jejich historičtí hrdinové, včetně ranních rozcviček a teoretické přípravy na letounech a v záležitostech letecké techniky. Pod vedením zkušených instruktorů si rovněž vyzkoušely skutečný let na strojích Zlín Z-226 a Cessna C-152.

Jedinečnou atmosféru tábora dotvářel realistický model letounu Supermarine Spitfire zapůjčený spolkem letecké historie Czech Spitfire Club. Nejúžasnější chvíle ale nastala, když dorazil skutečný Spitfire. Tento legendární stíhací letoun děti jednoduše okouzlil a s letadlem i jeho pilotem si pořídily tisíce fotografií.

Spolu se Spitfirem přistála na letišti Plasy ještě další dvě bojová letadla: Stinson V77 Reliant a Harvard Mk. II. Letiště Plasy se tak náhle ocitlo uprostřed 2. světové války. Historické letouny předvedly dechberoucí souboj a nad hlavami dětí létaly třímetrové, rádiově řízené modely spojeneckých i nepřátelských letadel.

„Cílem tábora bylo seznámit děti se životem pilotů, pravých československých válečných hrdinů a podnítit jejich zájem o letectví a svět letadel, což je věc, kterou rádi podpoříme“ řekl Jan Králík, výkonný ředitel společnosti ABS Jets.

Kromě letadel předvedli dětem svou současnou vojenskou výstroj a výzbroj výsadkáři ze 4. brigády rychlého nasazení v Žatci, kteří přijeli na letiště v obrněném vozidle, kterým se děti mohly svézt. Výsadkáři předvedli rovněž krátké ukázky vojenského bojového systému sebeobrany a boje zblízka Musado.